بادام شیرین
نام در طب سنتی: لوزالحلو
نام انگلیسی: Sweet almond
نام علمی: Prunus amygdalus var dulcis
مزاج: در اول گرم و تر (یا معتدل)
خواص در سر و سینه: حافظ جوهر دماغ (1)- مقوی باصره (1-2) - ملین طبع،حلق و سینه- شیره آن باشکر (50 گرم بادام ساییده+1لیتر آب+ 50گرم قند شیرین(3)): جهت رفع سرفه، خشونت حلق، سینه، حنجره، تنگی نفس و تسهیل خروج اخلاط سینه(1و3)- سوختۀ سنون (سَنون: دواهایی که بر دندان مالند و دندان را روشن سازد.) پوست صلب سفید آن جهت تقویت دندان و لثه (1و3).
خواص در شکم و لگن: ملین- مفید جهت زخم معده، مثانه و زحیر حادث از رطوبت معده- مولد منی و مسکن حدت آن- مسمن بدن- بادام مربا در تغذیه و فربگی بدن مؤثر- بادام بو داده: مقوی معده،قابض و رافع سستی و تر هل آن- ساییده بادام و عسل (لعق آن با عسل): رافع درد جگر، سرفه و باد کلیه هاست (1, 3).
مصلحات:در معدۀ سرد و تر سخت هضم است و برای احشا و آلات داخل شکم مضر ← مصلح آن: مصطکی.
به دلیل تهییج صفرا← با شکر خورده شود (1و3).
چغاله بادام: خوردنش باعث تقویت لثه و ریشه دندان- مسکن حرارت دهان (1و3)
شکوفه : محرک باه )میل جنسی) مردان و قاطع باه زنان (1)
برگ: برگ تازه: مسهل و ضدکرم معده- برگ خشک: قابض و رافع اسهال (1و3)
روغن بادام شیرین:
مزاج معتدل
مرطوب کننده دِماغ- خواب آور و رافع بی خوابی شرباً و تمریخاَ
خوردن با کتیرا و شکر: رافع سرفه خشک، صاف کردن صدا، قصبه ریه و نرم شدن رودهها
خوردن آن با آب: رافع زَحیر (شکم روش و دل پیچه که احساس دفع ایجاد شده لیکن مدفوع خارج نمیشود و رطوبت لزج و خونی رقیق خارج میشود) و سخت ادرار کردن (عسرالبول)، موجب نرم کردن رودهها و کمک به اخراج سنگ مثانه
مالیدن به مهرهها: جهت نقرس و رفع خمیدگی پیران
غرغره آن با آب گرم: رافع خشونت حلق
مضرات: مضر احشای ضعیفه
مصلح آن: مصطکی(1و3)
منابع:
1- مخزن الدویة
2- قانون جلد دوم
3- معارف گیاهی جلد اول
فیبرهـا، راز رهایـی از چاقـی شکمی
فیبر به معنی الیاف است. در اصطلاح پزشكی به مخلوطی كه شامل سلولز، همی سلولز، لنین و پكتین است فیبرگفته میشود. به همین علت استخراج فیبر از مواد طبیعی خوراكی برای مصارف پزشكی و درمانی بسیار مشكل است. بیشتر مواد خوراكی طبیعی مانند حبوبات، غلات كامل (گندم، سبوس و جوی سبوسدار)، دانهها، میوهها و سبزیها فیبر دارند كه از نظر درمانی قابل بحث هستند.
فیبرهای طبیعی كه در میوهها، سبزیجات و غلات كاملی مثل نان، پاستاها، برنج و... وجود دارند، بهطور واقعی به حفظ وزن ایدهآل شما كمك میكنند و موادغذایی دیگر مثل محصولات لبنی كه با فیبرها غنی میشوند نیز روی لاغری تاثیر میگذارند. در مورد قرصهای سبوس (سبوس برنج، سبوس گندم ) باید بگوییم، تاثیر اصلی آنها در راحت كردن دفع است و همچنین یبوست را از بین میبرند.
سبزیجات یا میوهها كه از منابع مهم فیبرها محسوب میشوند جزو كمكالریترین موادغذایی موجود محسوب میشوند. فیبرها به جویدن بیشتری نیاز دارند و برای همین باعث میشوند ما آرامتر غذا بخوریم درنتیجه كمتر غذا مصرف میکنیم. فیبرهای موجود در موادغذایی سرعت خالی شدن معده را به تاخیر میاندازند. برای همین معده مدت زمان بیشتری بعد از صرف غذا پر میماند و همین عامل موجب میشود دیرتر احساس گرسنگی به ما دست بدهد. به خاطر همین دلایلی كه ذكر شد، فیبرها جلوی اشتها و پرخوری را میگیرند.
حتما شما هم افرادی را دیدهاید كه رژیمهای سخت میگیرند و خودشان را درگیر این موضوع میكنند و لاغر میشوند اما بعد از مدتی به وزن اولیه خود و گاهی بیشتر از آن بر میگردند. این موارد در مورد لاغری با فیبرها اتفاق نمیافتد. در واقع موادغذایی سرشار از فیبر نه تنها شما را لاغر میكنند بلكه باعث میشوند شما لاغر بمانید. برای اینكه تاثیر لاغری فیبرها بیشتر شود، بهتر است كه در هر وعده غذایی فیبر لازم را مصرف كنید. زمانی كه شما تغذیه متنوعی داشته باشید مطمئن باشید فیبرهای مختلفی را نیز جذب میكنید كه خواص تكمیلی دارند.
برای لاغر شدن میزان ایدهآل فیبرها چقدر باید باشد؟
سبزیجات: برای صبحانه و همین طور شام حداقل ۲۰۰ گرم مصرف كنید. از جمله سبزیجات پخته، خام، تازه، خشك، كنسروی و... .
میوه: روزانه یك تا 4 واحد بر حسب میزان گرسنگی و میلتان میوه مصرف كنید. اگر موادغذایی نشاستهای مثل نان، پاستاها و برنج مصرف میكنید، حواستان باشد كه از نوع كامل آنها استفاده كنید. حبوباتی مثل لوبیا قرمز و لوبیا سفید را فراموش نكنید. اگر با مصرف این قبیل موادغذایی دچار نفخ و مشكلات گوارشی میشوید، تنها راه چاره این است كه آنها را بهتدریج وارد برنامه غذایی خود كرده و كمكم میزان مصرفتان را بالا ببرید.
پژوهشی جدید نشان میدهد، دریافت تنها كمی فیبر غذایی در كاهش سایز دور كمر اثر زیادی خواهد داشت. در این مطالعه افزایش دریافت فیبرغذایی در نوجوانان آمریكای لاتین، طی یك دوره 2 ساله، كاهش معنیداری در میزان چربی شكمی را نشان داد. در این مطالعه پژوهشگران 81 دختر و پسر با اضافه وزن را كه در محدوده سنی 11 تا 17 سال بودند، مورد بررسی قرار دادند. در میان شركتكنندگان در این مطالعه 21درصد از افرادی كه فیبر كمی دریافت میكردند، افزایش چربی شكمی داشتند اما در میان جوانانی كه فیبر بالایی دریافت میكردند، 4 درصد كاهش چربی شكمی مشاهده شد. براساس یافتههای این مطالعه كه به تازگی در مجله علمی تغذیه بالینی ایالاتمتحده چاپ شده است؛ افزایش فیبر دریافتی تا 6 گرم در روز، اثر بسیار خوبی در كاهش میزان چربی شكمی در میان جوانان خواهد داشت، بنابراین در هر سنی برای افزایش فیبر دریافتی، افراد باید به دقت برچسبهای غذایی را بررسی كنند.